Om oss

Om_oss_Thomas

Om_oss_Thomas.

Om_oss_tynde

Thomas Ekholm

1976 började jag rida på Näs Ryttarförening på stor häst för att 1985 övergå till islandshäst. Jag är den typen av människa som hela tiden söker efter svar på saker och ting. Jag försöker hela tiden lära mig nya saker av de hästar och ryttare jag träffar. För mig är ridning inte så klassificerat, utan min åsikt är att man ska använda sig av det som i första hand är bäst för hästen och som fungerar. Islandshästar är lite mer komplicerade, tack vare sina gångarter. Genom åren har jag gått många olika kurser och utbildningar och fått tillfälle att rida väldigt många olika typer av hästar. Jag tycker det är roligt att göra lite annat med hästar också tex beridet bågskytte, det ger god balans och bra samspel mellan häst och ryttare. Som tur är delar Tünde och jag samma intresse, vi har samma värderingar när det gäller hästar och alla andra djur också.

Jag har bland annat gått B-instruktörs utbildning för Islandshäst på Strömsholm och domarutbildningen. Tävlat en del V1 och T1. Jag håller lektioner för allt ifrån travare till islandshästar. Från nyblivna hästägare till mer erfarna. Som instruktör är jag snäll och ärlig. Jag tycker att jag har god förståelse vad gäller träning, har tränat och tävlat en hel del olika sporter själv, bla bågskytte SM, karate, kendo SM. Jag kan komma till Er i stallet, vanligast är att några stycken går ihop och tar lektioner tillsammans. Har du ingen möjlighet att rida på hemmaplan går det givetvis bra att komma till mig. Har du frågor, är du välkommen att ringa. Du når mig lättast under kvällstid.

Har tidigare arbetat och är utbildad som säkerhetsvakt och verktygsmakare. Jag jobbar sedan 2006 professionellt med att utbilda hästar och ryttare, alltså det bästa som finns, samt som hovslagare.

Tünde Ekholm

Jag började rida på min klasskompis travhäst Poppe, vilket ledde till att intresse uppstod. Började rida på Göteborgs Fältrittklubb 1977 där jag tillbringade 8 år och tränade mig upp till högsta gruppen i dressyr specialen. Tiden som följde kantades med sköthästar och näst intill boende på ridskolan. Började rida för Karl-Erik Nilsson och tränat för Monica Wittgren, Marie Torwald, Lallo (Lars-Olof Petersson) och min favorit ridlärare Mikael Jacobsson. Kan inte utelämna Agneta Silverstolpe dressyr domare, vars häst jag skötte en tid för goda tips och hjälp som jag fick med mig på vägen.

Min lycka var att jag träffade Thomas som också delade mitt stora intresse. En vännina fick oss att prova islandshäst, då föll vi handlöst för dessa underbara lurviga krabater. Efter det blev det mycket turridning och ridläger. Vi hamnade i Knäred på Körsveka Islandshästar, dit vi pendlade så ofta vi kunde. Tack vare våra goda vänner Willy Lindström och Tina Widebladh fick vi många fina minnen och spännande upptåg. Detta varade tills Dagur importerades från Island, vi blev båda så kära i honom att vi givetvis oplanerat var tvungna att köpa honom. Det blev en total omkastning av vårat liv, men det bästa som kunde hända.

Under flera år hade jag turridning och vuxenridskola här hemma på Svalbacka. Vilket har varit väldigt lärorikt och ger helt andra perspektiv, som inte går att skaffa sig på annat sätt. Har gått diverse kurser och är utbildad ridledare.

Tillsammans har vi 30 års erfarenhet av islandshästen. Vårat främsta mål är att få psykiskt och fysiskt välmående hästar. Vilket är det svåraste om man ska göra det utifrån hästens perspektiv och förmåga. Vi värdesätter alla hästar oavsett kapacitet, alla hästar har rätt att få må bra och att kunna utvecklas utifrån sin egen kapacitet. Alla hästar är individer precis som människor, därför kan man inte göra allting på samma sätt eller att försöka uppnå inlärning under samma tid.