Samspel

Ridning i samspel

Här är några bilder som visar lite av den glädje som både hästarna och jag känner när vi leker tillsammans. Många av dessa övningar är enbart till för att stärka banden mellan häst och ryttare.

När man rider utan huvudlag och bett visar det sig hur bra kommunikationen fungerar mellan häst och ryttare. Om hästen lyssnar på de små hjälperna utan inverkan av huvudlag. Det är viktigt att vi känner tillit för varandra för att kunna ge varandra fullt förtroende.
 

Balanserad ridning

Den väl grundutbildade hästen ska till viss del kunna ridas utan tyglar och böja sig endast för sittbenen. För att nå dit måste både ryttare och häst först lära sig innebörden av eftergift.

All ridning måste vara balanserad, god balans i sadeln är ett absolut måste för att få ridningen att fungera. Viktigt att tänka på är att vi som ryttare i olika rörelser har ansvaret för att balansera upp ekipaget.

Ridningen ska leda till en balanserad och centrerad ryttare med kontroll över sina sittben, skänklar och tyglar. Omständigheter som påverkar oss som ryttare, kommer att på ett eller annat sätt också att påverka våra hästar. Om inte annat så via våra kroppar, på grund av spänningar och sinnesstämningar.

"Det är vägen som är målet"

Vägen är målet är en fras som oftast inte säger så mycket förrän man verkligen tänker på dess innebörd. För min del så är det alla de dagar som vi tränar och umgås med våra hästar som egentligen är själva målet. Likväl som att jobba för att få hästen att utföra eller vilja ha en kontakt. En häst som inte litar på dig eller om kommunikationen är dålig, likväl om man inte har kontroll över sin ridning, kommer hästen inte att lyssna på signalerna när man tar av tränset eller grimman. Träningen ska främja hästen och ta hänsyn till dess välbefinnande och inte inskränka på hästens naturliga behov. Enkelt uttryckt att hästen fortfarande får lov att vara häst.