Teori lektioner

Det är minst lika viktigt att ha teoretiska kunskaper om ridningen. För att kontrollera att man har förstått eller har fått svar på sin fråga, bör man alltid ställa sig 3 frågor.

  • Vad - vilket moment som ska utföras
  • Varför - vad tillför det hästen och ryttaren?
  • Hur - momentets rätta utförande

För att veta hur moment ska utföras, måste man kunna sätta ord på det för sig själv. Att bara göra för att andra gör så eller man brukar göra så, är inga bra förklaringar. Det är inte enkelt och vissa moment tar lång tid att hitta och lära sig. Men har man vetskap om att vad man söker efter är chansen större att du finner den eller finner den snabbare. Om man inte vet vad man söker efter, så finns stor chans att man aldrig hittar det heller.

Har du teoretiska kunskaperna är det lättare att förstå vad som menas och att förklara för dig själv och andra. Det finns gemensamma termer i den klassiska ridning och de används och förklaras i många böcker, vilket är en stor hjälp för att alla ska förstå oavsett disciplin. Däremot blir det lätt förvirring, om vad som menas, när vissa saker ska döpas om för att bli speciellt för islandshäst. Varför uppfinna hjulet igen när det redan använts i hundratals år? Att förklaringar kan skilja sig för att få elever att förstå kan ju vara till stor hjälp, men lär dig de universella termerna.

Ridlektioner är viktiga men ger alldeles för lite tid för att gå igenom allting, då är det också svårare att både fokusera på sig själv, hästen och samtidigt mycket information på en gång. Om man vill lära sig ridning från grunderna är det svårt, tar tid och kräver svett och tårar ibland.  Hur snabbt man kommer vidare beror oftast på oss själva, genom vilka mål vi har eller hur mycket vi är beredda att träna och satsa.  Smärta och andra besvär kan ju försvåra ibland, se inte detta som något hinder eller negativt, men sätt det i proportion med vad du kräver av hästen.

Det är för de flesta lättare att först lära sig de teoretiska grunderna, för att sedan omsätta teorin i praktiken och därigenom omvandla det hela till en känsla. Vi är ju inte gjorda för att sitta till häst, så det krävs en hel del nötande innan det sitter i vårt muskelminne.